GEÇ KALINMIŞ DA OLSA DOĞRU ADIMLAR

GEÇ KALINMIŞ DA OLSA DOĞRU ADIMLAR

 

Genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan, iktidarın Mısır ve Suriye ile yakınlaşma adımlarını desteklediklerini belirterek, “Mısır ve Suriye yönetimleri ile ülkemizin çıkarları doğrultusunda makul temaslar kurulmasının doğru olacağını ifade ediyoruz. Yeniden Refah Partisi bugüne kadar olduğu gibi her milli meselede, atılacak müspet adımlara destek vermeye, menfi adımlara ise karşı çıkmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

 

Genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan, Aylık Olağan İl Başkanları Toplantımız’da gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 

Ankara’da Türkiye’nin en büyük salonlarından bir tanesine sığmayan bir insan seliyle, 65 bin kişinin katıldığı Türk siyasi tarihinin en büyük kongrelerinden birini yaptığımızı belirten Genel Başkanımız, “6 Kasım’da Milli Görüşçüler olarak tarih yazdık elhamdülillah. 1100’e yakın otobüs, 1400 binek araç, Ankara’dan gelenlerle birlikte 65 bin kişinin katıldığını hesap ediyoruz. Türk siyasi tarihine geçen bu kongreyle Milli Görüş’ün, Yeniden Refah’ın gücünü ve adım adım iktidara yürüdüğünü tüm dünyaya göstermiş olduk.” ifadelerini kullandı.

 

 

İktidarın emeklilik zamanı geldi

Hükümetie ekonomi üzerinden yüklenen Genel Başkanımız Erbakan, 100 milyar doların üzerinde bir dış ticaret açığıyla Cumhuriyetin 100’üncü yılına, Türkiye Yüzyılına girileceğini söyledi.

 

İktidarın 20 sene sonunda uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının sonunda artık emeklilik zamanının geldiğini belirten Genel Başkanımız, şöyle konuştu:

 

“AK Parti iktidarı döneminde 240 devlet kuruluşundan 170 tanesi satıldı. Yerli ve milli ne kadar kamu kuruluşu varsa satan AK Parti iktidarı, yerine hiçbir şey koyamadı. Satılanlardan elde edilen gelirle üretim ve istihdama yönelik yeni adımlar atılmadı. Fabrikalar kapanırken 227 cezaevi daha açıldı. 2022’de cezaevi sayısı 383’e yükseldi. Yapımı devam eden 36 cezaevi ile bu sayı 419’a ulaşacak. TL pul olmuş, enflasyon %185 olmuş, 10 milyon işsiz, gençlerde işsizlik özellikle Doğu ve Güneydoğu’da yüzde 40 - 50 olmuş, 1,5 milyon üniversite diplomalı işsiz, 2022 yılı ilk 8 ayında 60 bin esnaf kepenk indirmiş. Açlık sınırı 8 bin 657 TL’ye yükselmiş, emekli ve asgari ücretliler aç… Yoksulluk sınırı 25 bin 422 TL, halkın neredeyse %85’i yoksulluk sınırının altında.  AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında 8 milyon icra dosyası vardı. İcra dairelerindeki dosya sayısı, son bir yılda 1 milyon 466 bin adet artarak 24 milyonu geçti.  Borcunu ödeyemediği için yasal takibe girenlerin sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 83 arttı.”

 

 

 

Faizi tek haneye düşürdünüz ama zamları 3 haneye çıkardınız!

2023 yılı için vergi, harç ve cezalardaki yüzde 123 astronomik artışı da eleştiren Genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan, “Ehliyet ve pasaport harçları, özel iletişim vergisi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı, trafik cezaları bunların hepsine yüzde 123 oranında arttırılıyor.  Sonra da faizi tek haneye düşürdük diye övünüyorlar ama vergiler zamlar yağmur gibi yağıyor. Kaldı ki tek haneye düşürseniz de piyasa faizi yüzde 30 oranlarında. Asıl mesele bu vergileri, bu zamları milletin sırtındaki bu yükü kaldırmaktır. Faizi tek haneye düşürdünüz ama zamları üç haneli yaptınız.” diye konuştu.

 

 

Türkiye Sefalet Ligi’nde birinci sırada!

Türkiye’nin dünya sefalet liginde birinci sıraya yükseldiğini belirten Genel Başkanımız, yapılması gerekenin yeniden Milli Görüş politikalarına sarılmak olduğunu belirterek şöyle devam etti:

 

“Enflasyon ve işsizlik oranlarının toplamından oluşan sefalet puanı, Türkiye için ekim ayı itibarıyla 95,1’e (TÜFE %85,5 + İşsizlik %9,6) ulaştı ve Türkiye dünyada ilk sıraya taşındı… Önceki yıllarda birincilik ve ikincilik Venezuela ve Zimbabwe tarafından paylaşılırken, Ekim 2022 itibarıyla Türkiye 95,1 sefalet puanıyla birinciliğe, Arjantin 89,9 sefalet puanı ile ikinciliğe yükseldi. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’de ağır ekonomik kriz sonrası olmasına rağmen, Türkiye’nin sefalet puanı 40 (TÜFE %29,7 + İşsizlik %10,3) idi.”

 

Sadece ekonomi değil, hukukta da durum içler acısı

Sadece ekonomide değil hukukta da durumun vahim olduğunu söyleyen Genel Başkanımız, “Hukuk devletinin tahrip edilmesi ve yargı sisteminin siyaset gölgesinde işlevsiz hale getirilmesinin ağır sonuçları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yayınladığı aylık dava istatistikleriyle somutlaştı. Türkiye, adil yargılanma hakkının ihlalinde ulaşılan boyutu gözler önüne seren bu tabloyla, AİHM’de 20 bin dava dosyasıyla ilk sırada yer alıyor! AİHM’nin yargılama yetkisini tanıyan 46 üye ülkeden yapılan toplam başvuru 75 bin 350 iken, yaklaşık 20 bin dava dosyası ile bunun neredeyse üçte birinin tek başına Türkiye’den gelen davalar olması üzerinde düşünülmesi gereken bir durum.” dedi.

 

'Avrupa'ya iltica başvurularında, Türk vatandaşları 3. sırada'

AB İltica Ajansının 9 Kasım’da açıkladığı Ağustos 2022 rakamlarına göre, Afgan ve Suriyelilerin ardından Avrupa’ya iltica başvurularında Türk vatandaşlarının üçüncü sırada yer aldığını belirten Genel Başkanımız Erbakan, "Türk Tabipleri Birliği’nin açıkladığı Ekim ayı rakamlarına göre, Ekimde ‘iyi hal belgesi’ alarak mesleğini yurt dışında sürdürmek isteyen doktor sayısı 215, ocak-ekim dönemi on ayda toplam 2153 oldu. Yılsonuna kadar 2500’ü aşacağı öngörülüyor. 2021’in tamamında bu sayı 1405, on yıl önce 2012’de sadece 56 idi! Yurt dışına gitmek isteyen doktor sayısı geçen yıla kıyasla yaklaşık 2 kat, on yıl öncesine göre 40 kat arttı. TÜİK ise üç yıldır Uluslararası Göç İstatistiklerini yayınlamayarak, ülkeden göç eden eğitimli, genç ve meslek sahibi insanlarımızın sayısını gizliyor" dedi.

 

Erbakan’dan Mısır ve Suriye yakınlaşmasına destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin tokalaşması sonrası gündemi meşgul eden Mısır ve Suriye yakınlaşma adımlarını desteklediğimizi belirten Genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan,Yeniden Refah Partisi olarak biz Mısır ve Suriye ile temasların devam etmesini istiyor ve bu yöndeki adımları gecikmiş olmakla birlikte gerekli adımlar olarak görüyoruz. Türkiye, Suriye meselesinde ilk düğmeyi yanlış ilikledi. ABD politikalarının peşine takılmanın bedeli de maalesef ağır oldu. Milyonlarca Suriyeli kardeşimiz yerinden yurdundan oldu, yüz binlerce Suriyeli kardeşimiz öldü, sakat, öksüz, yetim kaldı, bütün bir Suriye yerle bir oldu ve işin en sonunda hiçbir şey de elde edilemedi, bilakis büyük kayıplara uğradık. Bugün Esad koltuğunda oturmaya devam ediyor, topraklarının tamamına yakınını geri aldı. D-8 ülkelerinden Mısır ile ilişkilerde de duygusal davranıldı, bu yüzden hem diplomatik alanda, hem de ekonomik olarak büyük kayıplara uğramamıza sebep olundu. Türkiye, trilyon dolarlık petrol ve doğalgaz rezervine sahip Doğu Akdeniz’de, Mısır ile yaşadığı sıkıntılardan dolayı yalnızlaştırıldı. Mısır, Türkiye yerine Yunanistan ve Rum Kesimi ile yakınlaştı. Hem Doğu Akdeniz’deki enerji paylaşımında hem de Mavi Vatan iddiamızda yara aldık. Şimdi burada bir kez daha diyoruz ki zararın neresinden dönülürse kârdır. Mısır ve Suriye yönetimleri ile ülkemizin çıkarları doğrultusunda makul temaslar kurulmasının doğru olacağını ifade ediyoruz. Yeniden Refah Partisi bugüne kadar olduğu gibi her milli meselede, atılacak müspet adımları destek vermeye, menfi adımlara ise karşı çıkmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

 

 

Öğretmenlere yüzde 150 maaş zammı ve 150 bin atama sözü

Geçtiğimiz gün kutlanan 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne ilişkin öğretmenlere iktidara geldiğimizde yüzde 150 maaş zammı ve 150 bin atama sözü veren Genel Başkanımız Dr. Fatih Erbakan, öğretmenlik mesleğinin maddi ve manevi itibarının sağlanmasına ve kalkındırılmasına yönelik adımlar atacaklarını söyledi.

 

Basın toplantısının sonunda Genel Başkanımız Erbakan, AK Parti Osmaniye Bahçe İlçesi yönetiminden istifa edip partisine katılanlara rozet taktı.

 

 

 

 

 GENEL BAŞKANIMIZ DR. FATİH ERBAKAN BEYİN İL BAŞKANLARI TOPLANTISI KONUŞMASI

Taksim’de düzenlenen hain bombalı saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, teröristlerin Gaziantep'in Karkamış ilçesine düzenledikleri roket saldırısında hayatını kaybeden şehit öğretmenimize (Ayşenur Alkan, 22 yaşında) ve 5 yaşındaki evladımız Hasan Karataş’a   ve Düzce’de yaşanan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum…

 

Milletimizin başı sağolsun…

 

Düzce depreminden yaralı kurtulan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum.

……………………………………………………………

 

6 Kasım’da Ankara’da, Türkiye’nin en büyük salonlarından bir tanesine sığmayan bir insan seliyle, 65 binlik bir kongre yaparak, Milli Görüşçüler olarak tarih yazdık elhamdulillah…!!

 

1128 Otobüs,  1400 binek araç,  Ankara’dan gelenler...

Salonun içi, dışı  ve  yolun karşısındaki park doldu…

 

 

Milli Görüş’ün, Yeniden Refah’ın gücünü ve adım adım iktidara yürüdüğünü tüm dünyaya göstermiş olduk…

 

Biz bu noktaya Allah’ın yardımı, MG bereketi ve dava erlerimizin gayreti ve fedakarlığı ile geldik…

 

Kongremize yurtiçi ve yurtdışından katılan tüm misafirlerimiz, bugüne kadar çok kongrelere katıldıklarını, ancak böyle bir kongreyi daha önce hiç görmediklerini açıkça ifade ettiler.

 

Başta il ve ilçe başkanlarımız olmak üzere, tüm teşkilatlarımız bu kongremiz için yaptıkları fedakarlıklar ve  üstün gayretleriyle       2. Kırk yılın kahramanları,  21. Asrın Erbakanları olduklarını göstermiştir.

MKYK üyelerimize, Kurucular Kurulumuza, İl başkanlarımıza, ilçe başkanlarımıza, hanım ve gençlik teşkilatlarımıza, ana kademe teşkilatımıza,  emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum,

Tüm teşkilat mensuplarımızı alınlarından öpüyorum…

 

Cenabı Allah hep birlikte çok daha büyük başarılar ve zaferler yaşamayı nasib eylesin inşallah…

 

Bu vesileyle kongremize yurtiçi ve yurtdışından katılan tüm katılımcılara, tüm misafirlerimize ve basın mensuplarına da bir kez daha teşekkür ediyorum.

 

2.Olağan Büyük Kongremiz hayırlı olsun, gazamız mübarek olsun inşallah…

…………………………………………………………………

-     Devletin borcu              (256 milyar lira à 4,7 Trilyon)

-     Vatandaşın bankalara borcu (6,6 milyar lira à 1,3 Trilyon)

-     Çiftçinin borcu       (2,5 milyar lira à  205 milyar lira)

-     Özel sektörün borcu   (88 milyar  lira à  7,4 Trilyon lira)

 

-     MB net döviz rezervi  (SWAP hariç)  “eksi 60 milyar dolar”

 

-     Dış ticaret açığı “yıllık 100 milyar $” seviyesine gelmiş

10 aylık dış açığın 91,1 milyar dolar olması, yılsonunda 100 milyar doların  üzerinde bir dış ticaret açığıyla Cumhuriyetin 100’üncü yılına, Türkiye Yüzyılına girileceğini ortaya koyuyor.

 

-     240 devlet kuruluşu, sanayi tesisinin 170 tanesi satıldı

 

Yerli ve milli ne kadar kamu kuruluşu varsa satan AK Parti iktidarı, yerine hiçbir şey koyamadı. Satılanlardan elde edilen gelirle üretim ve istihdama yönelik yeni adımlar atılmadı.

 

Fabrikalar kapanırken 227 cezaevi daha açıldı. 2022’de cezaevi sayısı 383’e yükseldi. Yapımı devam eden 36 cezaevi ile bu sayı 419’a ulaşacak.

 

-     TL pul olmuş,

-     Enflasyon %185 olmuş

-     10 milyon işsiz

-     Gençlerde işsizlik %40-%50 olmuş, 1,5 milyon üniversite diplomalı işsiz

-     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 2022 yılı Ekim ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, Ekim'de 1799 şirket daha kapandı ve ilk 10 ayda kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 oranında arttı. Verilere göre, yılın ilk 10 ayında toplam 17 bin 663 şirket kapanmış oldu. 

-     2022 yılı ilk 8 ayında 60 bin esnaf kepenk indirdi.

-     2021’de  5,7 milyon haneye sosyal yardım

-     Geçtiğimiz kış 4 milyon haneye doğalgaz-kömür desteği

-     2019'da 1 milyon 343 bin haneye, 2023’de 3 milyon haneye elektrik faturası desteği

-     Açlık sınırı 8657 TL,  emekli ve asgari ücretliler aç…

-     Yoksulluk sınırı 25422 TL,  halkın %85’i yoksul…

 

-     24 milyon icra dosyası

AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında 8 milyon icra dosyası vardı.  İcra dairelerindeki dosya sayısı, son bir yılda 1 milyon 466 bin adet artarak 24 milyonu geçti.  Borcunu ödeyemediği için yasal takibe girenlerin sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 83 arttı.

 

 

(Yüksek Teknoloji İhracatı %3 seviyesinde,  Sanayi Üretiminin payı %24’ten %20’nin altına düştü, Tarım Üretiminin payı %12’den %5’e düştü,  Yerli üretimde %82 oranında dışa bağımlılık,  ihraç ürünlerimizin fiyatı kg başına 1 dolar)

 

è       OVP’da önümüzdeki 3 senede 2 trilyon lira daha faiz ödeyeceğiz diyorlar…

Bu ay içinde %10 faizle 1,5 milyar USD borçlandılar…

(Almanya %2, İngiltere %3,5, Japonya %0,1’le borçlanıyor)

 

è       2023 hedefleriyle mevcut durum arasında uçurum var. (“Yapamadıkları, yapamayacaklarının teminatıdır”)

 

Milli Gelir     2 Trilyon $          900 Milyar $

Kişi Başına  25 bin $              10700 $

İhracat         500 Milyar $       200 Milyar $

Enflasyon    Tek Haneli          %85   (Enag  %185)

İşsizlik         %5                      Geniş tanımlı %20

 

 

 

 

 

 

                                                        2002                    2022

TÜFE                                               % 29,7                85,5  Ekim

Yİ-ÜFE                                            % 30,8                157,6 Ekim

CARİ AÇIK Milyar Dolar              0,626                   40,9  Ağustos

BRÜT DIŞ BORÇ STOKU Mil.Dolar 131,8              444,4  Ağustos

İTHALAT Milyar Dolar                  51,5                     300,5  Ocak-Ekim

DIŞ TİCARET AÇIĞI Mil.Dolar     15,5                     91,1   Ocak-Ekim

 

 

 

2023  BÜTÇESİ

  • 659 milyar liralık bütçe açığı bekleniyor  !!!

(460 milyar TL idi)

2022 Ekim ayında aylık 83,2 milyar TL olan bütçe açığı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 378 artış anlamına geliyor. (2021 Ekim 17,4 milyar TL)

  • Faiz gideri 565 milyar lira olacak  !!!  (329 milyar idi)
  •  
  • Yol ve köprü garanti ödemeleri (54 milyar TL) ile şehir hastaneleri için  (46 milyar TL)

Yani imtiyazlı holdinglere 100 milyar TL ödenek ayrıldı…!!

(70 milyar TL idi)

 

Kütahya Zafer Havalimanı'na 2022 yılı için 1 milyon 317 bin 733 yolcu garantisi verilirken,  ilk 10 ayda havalimanını kullanan yolcu sayısı 238 bin 626'da kaldı... 

50 milyon Euro'ya mal edilen havalimanına, tutmayan garantiler nedeniyle 2021 sonu itibarıyla 52.8 milyon Euro ödendi.

Zafer Havalimanı'ndaki vurgun devam ediyor. 2044 yılına kadar şirkete yapılacak garanti ödemesi 208 milyon Euro olacak…!! 

 

  • Eylül sonunda KKM'nin toplam maliyeti 92 milyar TL oldu,  2023’te  150 milyar TL’yi  aşacak …!!!
  •  

·         Çiftçimize 2023 yılında ayrılan kaynak sadece 54 milyar TL olacak.    (Faize ayrılanın 10’da 1’i)

  • Sosyal yardım harcamaları 110 milyar TL arttırılıyor (seçim ekonomisi !!)

sosyal yardım harcamaları 148 milyar liradan, 258 milyar liraya çıkacak.

  • 2017'de, 52 milyar lira olan borçlanma limiti, 2023 bütçesinde 727 milyar liraya çıkmış. (Bütçenin borçlanma limiti 6 yılda 14 katına çıkmış.)
  •  
  • 2023 yılında halktan 3 trilyon 673 milyar liralık vergi toplanacak…   (2022’de  2,2 trilyon lira)

 

BÜTÇE AÇIĞI,  BORÇLANMA, FAİZ, VERGİLER, SOSYAL YARDIMLAR (FAKİRLİK), İMTİYAZLILARA ÖDEME  ARTIYOR  !!!

 

4 CANAVARA HARCANAN PARA 2023’TE 300 MİLYAR TL ARTIYOR …!!

 

 

2022:

FAİZ  329 milyar TL  HOLDİNGLER   70 milyar TL

KKM  100 milyar TL  İSRAF              50 milyar TL

 

2023:

FAİZ    565 milyar TL     HOLDİNGLER  100 milyar TL

KKM    150 milyar TL     İSRAF              50  milyar  TL

 

 

GELİR KAYNAKLARI

BORÇLANMA    

VARLIK SATIŞI      1986-2002 arası 7,5 milyar dolar özelleştirme,  2002-2022 arasında 64 milyar dolar özelleştirme

Nebati döneminde ve sadece 2 yılda, 7 milyar 609 milyon TL değerinde taşınmaz satışı yapıldı.

 

 

ZAM – VERGİ             Son 3 senede %200 ila %1000 arasında zamlar ve vergi artışları  (Akaryakıt, D. Gaz, Elektrik,  ÖTV, ÖİV,  Gümrük vergisi, Köprü-Otoyol)

 

2023 yılı için vergi, harç ve cezalarda artış yüzde 123 oldu…!!

Ehliyet ve pasaport harçları, yurtdışından getirilen tlf’lar için kayıt harcı, trafik cezaları, ÖİV hepsi %120 zamlandı….

…………………………………………………….

 

-    Türkiye’nin ulusal varlıkları 20 yıl boyunca elden çıkartılırken, Türkiye Varlık Fonu bünyesine alınarak iktidarın kontrolüne geçirilen eldeki son Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) sürekli zarar ettiriliyor.

 

- TVF’ye devredilen Çaykur 2021 yılı için 503 milyon 840 lira zarar açıkladı. TVF’ye devredilmeden önce en son 2016’da 82 milyon TL kâr eden Çaykur, TVF’ye geçtikten sonra 4 senede toplam 2 milyar 610 milyon lira zarar etti.  

 

-Et ve Süt Kurumu ise 2021’de 521 milyon lira zarar açıkladı.

-Doğalgaza art arda yapılan yüksek oranlı zamlara karşın TVF bünyesindeki BOTAŞ’ın 2021 yılı dönem zararı 17 milyar 911 milyon TL olarak açıklandı.

 

- PTT’nin açıkladığı 2021 yılı zararı 387 milyon TL oldu. 2018’de 216 milyon TL kâr açıklayan PTT de  TVF’ye geçtiğinden bu yana sürekli zararda.

 

- Özelleştirme kapsamına alındıktan sonra peş peşe satılan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin (TÜRK ŞEKER) henüz özelleştirilmeyen, kamuda kalan fabrikalarının zararları da katlanarak artıyor.

2021 yılı itibarıyla TÜRK ŞEKER’in zararı 2 milyar TL!

 

Bu varlıkları teminat göstererek uluslararası piyasalardan borçlanan Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF)  2019’da 950 milyar TL, 2020’de 1 trilyon 586 milyar TL olan borcunun  2021 dönemi sonunda yüzde 45 artışla 2 trilyon 302 milyar TL’ye yükseldiği açıklandı…!!

 

 

- Enflasyon ve işsizlik oranlarının toplamından oluşan sefalet puanı, Türkiye için ekim ayı itibarıyla 95,1’e (TÜFE %85,5 + İşsizlik %9,6) ulaştı ve Türkiye dünyada ilk sıraya taşındı…

 

Önceki yıllarda birincilik ve ikincilik Venezuela ve Zimbabwe tarafından paylaşılırken, Ekim 2022 itibarıyla Türkiye 95,1 sefalet puanıyla birinciliğe, Arjantin 89,9 sefalet puanı ile ikinciliğe yükseldi.

 

 

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’de ağır ekonomik kriz sonrası olmasına rağmen, Türkiye’nin sefalet puanı 40 (TÜFE %29,7 + İşsizlik %10,3) idi.

 

MİLLETE BİRŞEY VEREMİYORLAR, EMEKLİ OLMA ZAMANLARI GELMİŞ…!!

………………………………………………………

 

SADECE EKONOMİ DEĞİL, HUKUKDA DA DURUM İÇLER ACISI

 

Hukuk devletinin tahrip edilmesi ve yargı sisteminin siyaset gölgesinde işlevsiz hale getirilmesinin ağır sonuçları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yayınladığı aylık dava istatistikleriyle somutlaştı.

Türkiye, adil yargılanma hakkının ihlalinde ulaşılan boyutu gözler önüne seren bu tabloyla, AİHM’de 20 bin dava dosyasıyla ilk sırada yer alıyor!

 

AİHM’nin yargılama yetkisini tanıyan 46 üye ülkeden yapılan toplam başvuru 75 bin 350 iken,  yaklaşık 20 bin dava dosyası ile bunun neredeyse üçte birinin tek başına Türkiye’den gelen davalar olması üzerinde düşünülmesi gereken bir durum.

…………………………………………………………

 

 

 

EĞİTİM DE AYNI DURUMDA

 

Türkiye; ‘OECD Bir Bakışta Eğitim 2022’ raporunda, tüm eğitim kademelerinde, öğrenci başı eğitim harcamalarında ve öğretmenlerin maddi haklarında, son sırada yer alıyor!

 

·         Türkiye, yüzde 32,2 ile 18-24 yaş arası ne eğitimde ne istihdamda (NENİ) olan gençlerin oranının en yüksek olduğu OECD üyesi.

·         Türkiye’de 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 60’ı eğitimde değil.  Bu rakamın sadece yüzde 28’i istihdamda.

·         3-5 yaş arası erken çocukluk eğitimine katılımda yüzde 83 olan OECD ortalamasına karşılık Türkiye,  yüzde 41 ile  37 üye ülke arasında sonuncu.

·         Yüksek öğretim öncesi eğitim kademelerinde, ailelerin üstlendiği eğitim harcamaları, OECD ortalamasının iki katından fazla.   (Sosyal Devlet yok…!!)

·         Yüksek öğretimde öğrenci başına harcamalarda araştırma-geliştirmeye ayrılan payda OECD ortalaması yüzde 33,  Türkiye’de yüzde 19 ..!!

·         Türkiye’de mesleğe yeni başlayan bir öğretmen mesleğinde en yüksek kıdeme ulaştığında ilk maaşından sadece yüzde 9 daha fazla maaş alırken, OECD ortalamasında bu fark yüzde 64-67 arasında…!!

·         Türkiye’de bir okul müdürünün alabileceği en yüksek maaş,  OECD ortalamasındaki en düşük okul müdürü maaşından daha az..!!

Dolar bazında Türkiye’de yıllık en yüksek müdür maaşı 45 bin 400 dolar,  OECD ortalaması ise en düşük 58 bin,  en yüksek 91 bin dolar!

……………………………………………………………

 

AB İltica Ajansının 9 Kasım’da açıkladığı Ağustos 2022 rakamlarına göre,  Afgan ve Suriyelilerin ardından Avrupa’ya iltica başvurularında Türk vatandaşları üçüncü sırada yer aldı…!!

(Kanada ve ABD’ye göç bilinmiyor)

 

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) açıkladığı Ekim rakamlarına göre, ekimde ‘iyi hal belgesi’ alarak mesleğini yurt dışında sürdürmek isteyen doktor sayısı 215, ocak-ekim dönemi on ayda toplam 2153 oldu. Yılsonuna kadar 2500’ü aşacağı öngörülüyor.

- 2021’in tamamında bu sayı 1405, on yıl önce 2012’de sadece 56 idi!

- Yurt dışına gitmek isteyen doktor sayısı geçen yıla kıyasla yaklaşık 2 kat, on yıl öncesine göre 40 kat arttı.

 

TÜİK ise üç yıldır Uluslararası Göç İstatistiklerini yayınlamayarak, ülkeden göç eden eğitimli, genç ve meslek sahibi insanlarımızın sayısını gizliyor.

…………………………………………………………

Geçtiğimiz günlerde çok konuşulan konulardan biri de Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin tokalaşmasıydı.

Yeniden Refah Partisi olarak biz Mısır ve Suriye ile temasların devam etmesini istiyor ve bu yöndeki adımları gecikmiş olmakla birlikte, gerekli adımlar olarak görüyoruz.

-Türkiye Suriye meselesinde ilk düğmeyi yanlış ilikledi.  ABD politikalarının peşine takılmanın bedeli de maalesef ağır oldu.

Milyonlarca Suriyeli kardeşimiz yerinden yurdundan oldu, yüz binlerce Suriyeli kardeşimiz öldü, sakat, öksüz, yetim kaldı, bütün bir Suriye yerle bir oldu ve işin en sonunda hiçbir şey de elde edilemedi, bilakis büyük kayıplara uğradık.

Bugün Esad koltuğunda oturmaya devam ediyor, topraklarının tamamına yakını geri aldı.

-D-8 ülkelerinden Mısır ile ilişkilerde de duygusal davranıldı, bu yüzden hem diplomatik alanda, hem de ekonomik olarak büyük kayıplara uğramamıza sebep olundu.

Türkiye, trilyon dolarlık petrol ve doğalgaz rezervine sahip Doğu Akdeniz’de, Mısır ile yaşadığı sıkıntılardan dolayı yalnızlaştırıldı.

Mısır, Türkiye yerine Yunanistan ve Rum Kesimi ile yakınlaştı. Hem Doğu Akdeniz’deki enerji paylaşımında hem de Mavi Vatan iddiamızda yara aldık.

Şimdi burada bir kez daha diyoruz ki zararın neresinden dönülürse kârdır…

Mısır ve Suriye yönetimleri ile ülkemizin çıkarları doğrultusunda makul temaslar kurulmasının doğru olacağını ifade ediyoruz.

Yeniden Refah Partisi bugüne kadar olduğu gibi her milli meselede, atılacak müspet adımları destek vermeye, menfi adımlara ise karşı çıkmaya devam edecektir.

………………………………………………………………

 

24 Kasım Öğretmenler Günü’nü bir kez daha tebrik ediyoruz…

Fedakar ve cefakar öğretmenlerimiz geçim derdi ile mücadele ederek, bazıları eşinden ve çocuğundan uzakta ve gerektiğinde şehadet şerbetini içerek, daha nice fedakârlıklarda bulunarak evlatlarımıza ilim ve irfanı öğretmektedir.

Yeniden Refah Partisi olarak kurulduğumuz 23 Kasım 2018 tarihinden bu yana, öğretmenlerimizin birçok sıkıntısına işaret ettik ve çözüm yollarını gösterdik.  Buna rağmen iktidarın hem bizlere hem de öğretmenlerimize kulak vermediğini gördük.

• Mülakatla alımlardaki usulsüzlükler ve liyakatsiz atamalar hususunda iktidarı uyardık ancak iktidarın kendi bildiğini okuduğunu gördük.

• Sözleşmeli öğretmenlerimize kadro verilmesi gerektiğini söyledik, ancak 2022 yılı içerisinde yeni sözleşmeli öğretmen atamaları yapıldığını gördük.

• Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyacı olan 150 bin öğretmen için ek atama planlaması yapılmasını önerdik, ancak sadece 20 bin atama ile 2022 yılının kapatıldığına şahit olduk.

• Yoksulluk ve açlık sınırında yaşayan öğretmenlerimizin zam taleplerinin sesi olduk, ancak iktidarın bu zam talebi karşısında kulaklarını tıkadığını gördük.

• Öğretmenlerimizin aile bütünlüğünün sağlanması hususunda düzenleme yapılmasını önerdik, ancak bu konunun hükümetin gündeminde bile olmadığını gördük.

• Kariyer sınavı gibi yanlış ve rencide edici yöntemlerle öğretmenlerimizin performansının değerlendirilmesine karşı çıktık, ancak iktidarın bu hatasını inatlaşırcasına savunduğunu gördük.

Bizler Yeniden Refah Partisi olarak, eğitimcilerimizin taleplerini yakından takip ediyor ve iktidara geldiğimizde sıkıntıları hızla çözebilmek amacıyla birçok çalışmayı “Milli Eğitim ve Yükseköğretim Politikaları Kurulumuz”la birlikte sürdürüyoruz.

Çok kıymetli, fedakâr ve kahraman öğretmenlerimizin, öğretmenler gününü kutlamakla birlikte, Yeniden Refah iktidarında ivedilikle uygulamaya koyacağımız icraatlarımızdan bazılarını sizlere burada müjdeliyorum:

1) İktidara gelir gelmez tüm memurlarımızın olduğu gibi öğretmenlerimizin maaşlarına ilk yıl %150, takip eden yıllar ise gerçek enflasyonun üzerinde yapacağımız zamlarla mali açıdan mesleğin itibarına yönelik gerekli iyileşmeleri tamamlayacağız.

2) Özel okullarda çalışan öğretmenlerimizi, Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamına alacağız ve taban maaş uygulamasına geçerek kamu - özel fark etmeksizin tüm öğretmenlerimizin mesleğin hak ettiği ücrete ve meslek itibarına kavuşmalarını sağlayacağız.

3) Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyacı olan 150 bin öğretmen açığını kapatmak üzere hak, adalet ve liyakat esaslı bir atama sistemini hızla devreye alacağız.

4) Öğretmen atama ve tayin sistemini aile bütünlüğünü sağlayacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz.

5) Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu hak ve meslek itibarını önceleyerek revize edeceğiz. Bu kanunla öğretmenlerimizin haklarını sözde değil özde hale getirecek ve tüm haklarını kanunla teminat altına alacağız.

Yeniden Refah İktidarında, öğretmenlerimizle ve onların yetiştirdiği nesillerimizde el ele ve omuz omuza çalışarak yaşanabilir bir Türkiye’yi, Yeniden Büyük Türkiye’yi inşa edeceğimizi beyan ediyoruz.